sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Uutta kohden


Joulu on juhlittu tämän vuoden osalta. Eletään välipäiviä, edessä on juhlakauden seuraava etappi, uuden vuoden vastaanotto.

Uusi vuosi 2016 tuo muutoksia Pohjanmaan Partiolaisten piirihallitukseen. Uudet säännöt hyväksyttiin syyskokouksessa ja sen myötä mm. piirihallituksen jäsenten pestinimitykset ja –kuvaukset muuttuivat.

Yksi suurin muutos liittyy piirihallituksen jäsenen ja toiminnanalaryhmän puheenjohtajan työnjakoon. Jatkossahan näiden ei tarvitse olla yksi ja sama henkilö. Piirihallitus keskittyy piirin johtamiseen, osviittanaan piirin strategia. Jokainen piirihallituksen jäsen on siellä tällä yhteisellä asialla. Toiminnanalaryhmät jatkavat hyvää työtään piirin toiminnan järjestäjänä.

Alueryhmä ja ohjelmaryhmä ovat ottaneet jo uuden mallin käyttöön. Molempia ryhmiä alkaa johtaa niitä jo aiemmin, piirihallituksen jäsenenä toimiessaan johtaneet alueryhmän Raisa ja ohjelmaryhmän Soppa. Viestintäryhmä jatkaa vanhaan malliin, puheenjohtajanaan piirihallituksen jäsen Tiia. Myös talousryhmän ja yhteiskuntasuhderyhmän puheenjohtajana toimii piirihallituksen jäsen Kaisa.

Projektitoiminnassa ei tule muutosta, se on tavallaan jo ollutkin jaettu. Jokaisella piirin isolla projektilla on ollut oma johtajansa ja projektitoiminnanalasta vastaava piirihallituksen jäsen on toiminut projekteissa joko ohjausryhmässä tai sitten muulla sovitulla tavalla.

Molemmat ovat hyviä tapoja. Uudistuksella haetaan mahdollisuutta, ei pakkoa.

Haastavassa tilanteessa on koulutusryhmä. Ryhmää johtaa piirin vastaava koulutusohjaaja Emppu. Sen sijaan piirihallituksessa ei ole koulutuksen asioihin erityisellä mielenkiinnolla paneutuvaa. Sellaista ei piirin syyskokous päässyt valitsemaan ehdokkaiden puuttuessa.

Niinpä piirihallitus onkin kutsunut koolle ylimäärisen jäsenkokouksen, joka pidetään Tammi-Tuulevien jälkeen Haukiputaan Isoniemellä.

Toivon kovasti, että ehdokas tai ehdokkaita löytyy! Nyt ollaan ehdokkaiden etsimisessä aika lailla lippukuntien työn varassa. Vielä ehtii tehdä etsimistä, vielä ehtii itse lähteä mukaan. Toivon myös, että ehdokas tai ehdokkaat tulisivat esiin ennen sunnuntaita! Vaikkapa piirin Facebook- sivulla, Tuiverruksessa.

Ja mistä pestistä siis olikaan kyse?

Piirin lippukunnan toivoisivat pääsevänsä valitsemaan henkilö pestiin ”Piirihallituksen jäsen, koulutus ja vapaaehtoistuki”.

Tämä on vaativa pesti muttei mahdoton. Piirihallituksen jäsenyys edellyttää sitoutumista sekä itsenäistä ja aktiivista toimintaa. Se on selkeästi pääpesti, muista isoja pestejä ei välttämättä ehdi tekemään.

Olisi hienoa, jos valittavalla olisi kokemusta partiokouluttamisesta. Pj-peruskurssi tulisi olla vähintään käytynä. Erittäin tärkeä ominaisuus on myös into johtamiseen ja sen opetteluun. Into antaa oma osaamisensa 5000 jäsenen lapsi- ja varhaisnuorisotyöjärjestön johtamiseen. Into oppia uutta. Into vaikuttaa asioihin.

Olemme arvioineet, että aikaa tämä pesti vaatii suurin piirtein näin:
  • piirihallituksen kokoukset: noin kaksi tuntia noin kerran kuukaudessa toimintakauden aikana. Yksi kokous voi edellyttää yöpymistä. Se sijoitetaan silloin piirin kevät- tai syyskokouksen yhteyteen
  • yksi piirihallituksen seminaariviikonloppu, kesto yksi yö (edellyttää matkustamista)
  • kaksi piirin luottamushenkilöviikonloppua, kaksi yötä (Kevät- ja Syys-Tuulevat) jossain piirin alueella (edellyttää matkustamista)
  • kaksi piirin kokousta vuodessa, kesto yksi päivä
  • koulutusryhmän puheenjohtajan kanssa sovitte edustamisen SP:n laajennetussa koulutusvaliokunnassa. Kokouksia 2-3 kertaa vuodessa, yleensä yksi yö pääkaupunkiseudulla.
  • samoin sovitte osallistumisen koulutusryhmän kokouksiin.
  • aikaa menee myös yhteistyöhön koulutusryhmän puheenjohtajan kanssa sekä piirihallituksen ja piirin kokouksiin valmistautumiseen


Kiitokset päättyvästä vuodesta teille kaikille! Tsemppiä lippukunnille uuteen vuoteen! Olethan jo ilmoittautunut Roihulle?

Ollaanko valmiina uuteen vuoteen 2016! Totta mooses, aina valmiina!

t. Aake, piirinjohtaja