torstai 27. lokakuuta 2011

Oletko ajatellut, mitä kerrot partiosta?

Laajennetussa viestintävaliokunnassa Suomen Partiolaisten viestintäpäällikkö pyysi kuvittelemaan tilanteen, jossa lentokone on lastattu eri järjestöillä. Jos lentomatkan aikana pitäisi pelastaa uhanalainen eläin, tiedämme varmasti mikä järjestö kuulutettaisiin apuun. Tai jos matkalla syntyisi kansainvälinen konflikti, niin olisi melko itsestään selvää, että Punainen Risti olisi avustamassa. Mieti sinä lukija nyt, missä tilanteessa partiolaisia kuulutettaisiin avustamaan? Tämä ei ole lainkaan helppo kysymys: minäkään en osannut vastata tähän suoralta kädeltä.

Varmasti jokaiselta partiolaiselta on joskus kysytty, mitä siellä partiossa oikein tehdään. Monesti kuulee ihmisten luulevan, että teemme joka leirillä solmuja, osaamme sytyttää nuotion yhdellä tikulla, saamme joka asiasta merkkejä, myymme keksejä ja olemme kilttejä nössöjä. Näiden mielikuvien muuttamiseen totuuden mukaiseksi tarvitsemme jokaista suomalaista partiolaista. Partiolaiset ovat tehneet työtä suomalaisen partion brändin eteen, jotta suomalainen partio tulisi tunnetuksi totuudenmukaisesti: ei ole tarkoitus laittaa sanoja haastattelun eteen päätyvän partiolaisen suuhun, vaan auttaa tajuamaan, mitä kaikkea partiosta voi kertoa. Partiolla on hyvä maine: vanhemmat haluaisivat lapsistaan partiolaisia ja partiolaiset nähdään hyvinä tyyppeinä, mutta silti partio nähdään nössöjen harrastuksena.

Jokainen meistä viestii partiosta, vaikka vain osa meistä päätyy mediaan. Kun kerrot työ- tai opiskelukaverille partiomenoistasi, rakennat samalla tämän ihmisen käsitystä partiosta. Toivottavasti lippukunnat viestivät paikallislehtiin myös muistakin tapahtumista kuin juhlista. Ovathan juhlat hienoja tapahtumia, mutta niin sanottu tavallinen partiotoiminta on suurempi osa partiota ja se tarjoaa elämyksiä. Miettikää lippukunnassanne, mikä teillä on niin mahtavaa, että kaikkien pitäisi saada tietää siitä. Olkoon kyseinen asia sitten vaikka leirimatka ulkomaille, uusien johtajien koulutus, kolon remontin valmistuminen tai lippukunnan syysleiri, niin kaikki lehtijutut ovat tärkeitä!

Heitän palloa teille lukijoille: pohtikaa, mitä ja miten viestitte. Pönötyskuvat ja vuosikokousuutiset eivät ehkä ole parasta viestintää partiosta esimerkiksi paikallislehtiin. Haluammehan me toimintamme näyttävän iloiselta ja mukaansa tempaavalta. Tätä edesauttaa hyvät kuvat, joiden ottamiseen vinkkejä voi lukea partion graafisesta ohjeesta.

Satu, viestintäministeri

PS. 
Kannattaa tutustua graafisen ohjeen lisäksi myös seuraaviin materiaaleihin:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Jätä kommenttisi ja osallistu keskusteluun!