perjantai 1. kesäkuuta 2012

Mistä saadaan jokaiselle ryhmälle oma johtaja syksyllä?


Usein kuulee puhuttavan, että lippukuntiin tulee lapsia ovista ja ikkunoista, mutta johtajia ei aina ole tarpeeksi. Mistä niitä aikuisia saadaan?

Aluksi kannattaa tutustua partiokuuluukaikille.com -sivustoon. Sivusto on Pääkaupunkiseudun Partiolaisten kasvuprojektin sivusto ja sieltä löytyy hyviä ja inspiroivia vinkkejä lippukunnille. Ensimmäisenä kannattaa muistaa, että kasvu ei ole vain lippukuntien jäsenmäärän lisäämistä. Jäsenmäärä on helpoin mittari kasvulle, mutta partion laatua on tärkeä ”kasvattaa”, jotta partio pysyisi mielekkäänä harrastuksena mahdollisimman monelle. Kannattaa siis tutkia lippukunnissa lippukuntaviisaria, joka on vuosiselosteesta tehty koonti ja samalla yksi partiotoiminnan laadun mittari. Lippukuntaviisarista näkee, paljonko retkiä sudenpennut ovat tehneet tai montako taitomerkkiä seikkailijat ovat saaneet ja kuinka paljon on tavoitteena.  

Kävin maaliskuussa talvi-Hehkulla juttelemassa piirin lippukunnista tulleiden johtajien kanssa, miten lippukuntiin saadaan lapsia ja miten aikuisia. Saimme hyviä vinkkejä siihen ja ne koottiin partioviikolle omaksi tiedostokseen. Niitä voi tietenkin hyödyntää myös syksyllä!

Jokainen voisi kesän kynnyksellä tai viimeistään elokuussa käydä viemässä työ- tai opiskelupaikkansa tai vaikka kirjaston ilmoitustaululle ilmoituksen siitä, että lippukuntasi haluaisi aikuisia mukaan toimintaan. Etsikää lippukunnastanne joku, joka osaa vähän käyttää tietokoneita, pyytäkää häntä tekemään esimerkiksi SP:n sivuilla julisteen toiminnastanne ja jakakaa sitä. Alla oleva esimerkki on kyseessä olevalla ohjelmalla tehty juliste.  

Tämä juliste on tehty Suomen Partiolaisten tarjoamilla taittopohjilla.

Muistakaa huolehtia aikuisesta!

Jos lippukuntaanne on jo löytynyt aikuisia, niin mielestäni artikkeli aikuisen perehdyttämisestä kuvaa todella hyvin, ettei uutta aikuista saa jättää yksin. Aikuinen ja kuka tahansa muukin johtaja kaipaa tukea ja virkistäytymistä.

Pysyykö partio-ohjelma laadukkaana, jos akelaa, sampoa tai luotsia ei ole koulutettu? Millaista koulutuksen pitäisi olla: riittääkö, että entinen akela perehdyttää uuden vai pitäisikö kaikkien käydä piirin järjestämä koulutus? Joskus olen kuullut tapauksista, että lippukuntaan on saatu rekryttyä aikuinen, mutta hänellä ei ole aikaa lähteä koulutuksiin. Nyt kesän korvilla kannattaakin jo rekryttyjä ja Havulle osallistuvia aikuisia muistuttaa mahdollisuudesta osallistua koulutuksiin jo leirin aikana. Tulossa on Tervetuloa partioon -kurssia ja moduulit jokaiselle ikäkaudelle. Myös kauemmin mukana olleet voivat käydä innostumassa vaikka video- tai nuotiomestarikurssilla tai kokeilemassa vihjareilla uusia juttuja!

Jaettu ilo on paras ilo

Piiri haluaa mielellään kuulla ja kertoa eteenpäin onnistuneita kasvukokemuksia esimerkiksi aikuisten rektytoinnista tai laadusta! Olisiko teillä sellainen? Laita sähköpostia piirin viestinnälle, niin me jaamme!

Piirin viestinnälle voi uutisia tai uutisvinkkejä lähettää osoitteeseen:
Hyvää kesää ja toivottavasti nähdään Havulla!
Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Jätä kommenttisi ja osallistu keskusteluun!