tiistai 12. kesäkuuta 2012

Koulutuksellisia kesäterveisiä!

Tervehdys täältä koulutuksen kulmilta! Ajattelin kirjoittaa parista asiasta, jotka meitä koulutuksen aktiivitoimijoita tällä hetkellä askarruttaa. Toinen on paikoin vähäinen osanotto tilaisuuksiin, toinen koulutuksen tekijöitten pieni määrä. 

Partiokurssi tarvitsee massaa

Piirihallitus on linjannut eri kursseille tietyt minimiosanottajamäärät, jotka pitää täyttyä, että jokin kurssi järjestetään. Tällaisen linjauksen tarpeellisuuteen on monia syitä. Itse näkisin tärkeimmäksi sen, että pienten kurssien anti jää osanottajille ohueksi. Piirin koulutustoiminnanalasta vastaavana en halua nähdä partiokursseja tilaisuuksina, joissa kouluttajat kaatavat tietoa osanottajien päähän ja uskovat näin saavuttavansa koulutuksen tavoitteet.
Ei, partiokoulutus on ennen kaikkea vuorovaikutusta, jossa koulutetaan, keskustellaan, pohditaan, jne. Ja tähän tarvitaan sitä keskustelevaa osanottajajoukkoa. Kurssi ei siis koostu kouluttajasta ja hänen sanomastaan, joka tuodaan kurssilaisille, vaan ympäristöstä, jossa kurssilaisiset ja kouluttajat ovat yhdessä kurssin sisällön äärellä. Hieman kärjistäen voisin sanoa, että kurssi, josta puuttuu riittävä osanottajajoukko, ei ole partiokurssi. Poikkeuksena voi mainita erilaiset räätälöidyt, esimerkiksi monimuoto-opiskelua hyödyntävät kurssit. Niihinkin tulee kuitenkin liittää isomman joukon tapaamisia.

Tekijät oikeassa paikassa oikeaan aikaan oikeaa asiaa tekemässä 

Toinen tärkeä syy kurssien minimiosanottajamäärän määrittelyyn on kouluttajaresurssien järkevä käyttö. Kouluttajia on rajallinen määrä ja heillä rajallinen aika käytettävissään kouluttamiseen. Ei ole järkevää eikä koko piirin kannalta tarkoituksenmukaista käyttää tätä rajallista aikaa siihen, että kouluttaja kouluttaa osanottajajoukon osalta alimittaisia kursseja.

Talouskin vaikuttaa 

Kolmas syy minimimääriin on talous. Se ei ole ykkönen eikä kakkonen mutta sekin on otettava huomioon. Kouluttajien matkakulut ja tilavuokrat ovat pitkälti kiinteitä, oli osanottajia kaksi tai kaksikymmentä. Ruokailu voidaan tietenkin sovittaa erikokoisille joukoille.

Kääntöpuoli

Olemme myös määritelleet kurssien maksimikoot. Niitä käytetään, jos kurssille on tulossa liikaa väkeä. Liikaa siinä mielessä, että koulutuksen järjestäminen alkaa käydä hankalaksi. Näitäkin olemme joutuneet soveltamaan. Maksimimäärien soveltaminen on paljon mukavampaa kuin minimimäärien. Karsiminen tehdään lippukuntalähtöisesti, niin kuin kaikki muukin toiminta piirissä.

Oikeaa koulutusta!

Koulutusryhmä on tehnyt työtä sen suhteen, että kurssitarjonta olisi kattava: oikeat kurssit oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Tässä työssä tarvitsemme tukea ja rakentavaa palautetta. Koko piirin aluetta halutaan palvella!


Paikkoja tarjolla!

Piiri tarvitsee toimijoita. Erilaisten koulutustapahtumien järjestäjille on tarvetta. Pestejä on isoja ja pieniä. Pestejä on myös ohjelmatapahtumien tekijöille ja aluetoimijoille.


Myös sinulle on paikka piirin toiminnassa, myös sinua kutsutaan astumaan ulos omalta mukavuusalueeltasi löytämään ehkäpä uusi, laajempi mukavuusalue. Piiri ei ole palkattujen ja partiota ammatikseen tekevien ihmisten järjestämää kivaa vaan sen tekevät vapaaehtoiset partiolaiset, sellaiset kuin sinä ja minä. Tekemisen voit aloittaa esim. osallistumalla kerran, pari vuodessa kouluttajana toimimiseen lähellä kotiseutuasi. Tai sitten ilmoittautumalla halukkaaksi ”Tervetuloa partioon” -kouluttajaksi kertomaan partiosta sellaisille, jotka ovat vasta liittyneet mukaan.


Kouluttajaksi voit ilmoittautua vaikkapa lomakkeella, joka löytyy osoitteesta http://www.pohjanmaa.partio.fi/toiminta/koulutus/mukaan/. Tai laita postia osoitteeseen antti.kerola (ät) pohjanmaa.partio.fi.


Kouluttaminen on kivaa! Tule mukaan kouluttamaan!


kesäterkuin,
Aake

1 kommentti:

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Jätä kommenttisi ja osallistu keskusteluun!