maanantai 2. kesäkuuta 2014

Partio on yhdessä tekemistä

Pohjanmaan Partiolaisten alue on laaja, tämän me kaikki tiedämme. Olemme tunteneet piirin koon kokoontuessamme yhteen leireille, tapahtumiin ja kokouksiin. Haastavaksi tekee myös piirin muoto – kapea ja pitkä pidentää etäisyyksiä enemmän kuin vaikkapa pyöreä.

No, olemme yhdessä todistaneet, että etäisyydet eivät ole ongelma. Voisi sanoa muodikkaasti että ne ovat haaste. ”Matkan teko on jo osa seikkailua” todettiin jo aivan piirin alkuvaiheissa.

Positiivinen ”yleispohjalainen” asenne on helpottanut etäisyyksien kuromista. Toinen apuväline on ollut erilaisten sähköisten apuvälineitten käyttäminen. Piirissämme on jo vuosia käytettyä erilaisia etäkokousympäristöjä ja – tapoja. Olemme tottuneet siihen, että kokouksen osanottajat eivät ole aina siinä lähellä. Tästä valmiudestamme ja kokemuksestamme olemme saaneet positiivista kannustusta piirin ulkopuolelta. Olemme olleen esimerkkinä.

Mutta. Tässä piilee myös vaaroja. Etäkokoustaminen on erinomainen tapa hoitaa juoksevia asioita, pitää kokouksia silloin tällöin. Mutta se ei saa muodostua ainoaksi tavaksi kokoustaa.

Piirihallituksen työskentelyyn on kuulunut jo pitkään etäkokoustaminen. Omat (ja varmaan muittenkin) hälytyskellot alkoivat kuitenkin soida, kun huomasin, että emme tavanneet kokoustavana joukkona kasvokkain vuoden aikana kertaakaan! Aikaisemmin kokouksia oli Tuulevilla, mutta ne lopetettiin, koska koimme kiusalliseksi sen, että piirihallitus vetäytyi jonnekin omaan loukkoonsa samaan aikaan kuin muut luottikset olivat kokoontumassa lähettyvillä.

Tällä ”etäilyllä” on ollut vaikutusta toimintaamme, sen voin suoraan sanoa. Olemme yhdessä todenneet, että meidän pitää nähdä useammin. Tehtyä ei saa tekemättömäksi, jatkossa otamme kokemuksesta oppia.

Viikko sitten teimme piirihallituksen kesäseminaarissa päivityksen syksyn kokousohjelmaan. Tapaamme jatkossa toisiamme kasvokkain vähintään kerran kuussa. Luontevia paikkoja löytyi! Syyskokouksen jälkeen, laajennettujen valiokuntien yhteydessä. Tuulevilla pidämme ”pihan oman vartin” (tosin kahden vartin mittaisena).

Kerroin tämän esimerkkinä siitä, että me tarvitsemme partiossa toistemme tapaamista. Näkemistä. Meidän pitää hengittää samaa ilmaa. Tarvitsemme sitä muun muassa siksi, että oppisimme tuntemaan toisemme. Näkemään partiokaverin kasvot, hymyt ja vakavatkin ilmeet.

Samaa tarvitsevat piirin ryhmät, jaostot ja projektit.

Lippukunnissa tilanne on aika lailla toinen. Toimintakulttuuri perustuu yleensä yhdessä tekemiseen, samassa tilassa toimimiseen. Ainakin omassa lippukunnassani homma ei kerta kaikkiaan tapahdu, ellei asioita tehdä yhdessä. Saman pöydän äärellä tai samalla lattialla.

Piirin ryhmät tarvitsevat toistensa näkemistä. Piirin toimijat tarvitsevat myös lippukuntien ihmisten näkemistä. Ellemme näe toisiamme, on vaarana norsunluutornitilanne: piiristä tippuu ohjeita, malleja, käskyjäkin. Ne ovat kasvottomia ja siten helposti jäävät vaille huomiota. Siksi piirin, piirin luottisten ja koko piiriorganisaation tulee mennä vieläkin lähemmäksi. Sinne, missä aluetyö jo on. Ja ehkä vieläkin lähemmäksi. Koska vain lähellä voi tukea toista, vain lähellä voit nähdä, missä tarvitaan apua ja minkälaista apua. Ja sitten auttaa ja jakaa kuormaa.

Piiritasolla tarvitaan edelleen etäkokoustamista. Tällä hetkellä meillä on menossa etäkokousjärjestelmien kehittämishanke, jonka tarkoituksena on mm. parantaa etäkokoustamisen laatua ja ”etäläsnäolon” tunnetta. Järjestelmän käyttöön on tulossa koulutusta jo syyskaudella.

Nyt on kesä! Nyt meillä on mainio tilaisuus tavata toisiamme leireillä ja muissa tapahtumissa. Suurjuhlassa tapaamme vieläkin isompaa joukkoa.

Ja ensi talvena on ekstrahuippumahtava tapaamisen paikka! Tuisku 2015- talvileiri. Siellä näemme toisiamme taas uudessa tilanteessa. Hikoilemme yhdessä niin pesteissä kuin saunan lauteillakin. Katsomme kaverin ehkä nokisia tai tuiskun tuivertamia kasvoja.

Partio on yhdessä olemista, tekemistä, kokemista. Yhteistä päämäärää kohti kulkemista. Tule viereeni, katsotaan, minne olemme menossa. Kerro, jos suunta näyttää väärältä. Ole niin lähellä, että kuulen viestisi vaikka kuiskattuna.

Käsikynkkää kohti leirikesää! Nähdään, tavataan!

t. Aake,
piirinjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Jätä kommenttisi ja osallistu keskusteluun!