perjantai 15. huhtikuuta 2011

Kova juttu

Partiopiirin tehtävä on tukea lippukuntia. Tätä olet varmasti kuullut toistettavan piirin tilaisuuksissa ja muuallakin. Sitä toistamme, jotta se ei unohtuisi. Sinä päivänä, kun partiopiiri ei kykene tätä tehtäväänsä täyttämään se voidaan ainakin minun puolestani lakkauttaa. Tähän asti piiriä on kuitenkin tarvittu. Lippukunnat ovat nähneet, että piirin tarjoama tuki on tullut tarpeen. On saatu eväitä ohjelman toteuttamiseen, aluetyö on voinut olla tukemassa lippukunnanjohtajia, tiedotus luonut viestintäkanavia, talous toiminnanedellytyksiä ja koulutus kouluttanut. On onnistuttu. Silti parantamista riittää aina, oikeaa tapaa toimia etsitään aktiivisesti.

Koulutusryhmässäkin on mietitty tanakasti, millä tavalla voisimme parhaiten tukea lippukuntia omalla vastuualueellamme. Yhteistyössä lippukuntien kanssa on mietitty koulutuksen tarjoamisen keinoja, ajankohtia ja paikkoja.

Mission possible

Yksi erittäin tärkeä osa tätä yhteyttä lippukuntiin on yhteydenpito lippukunnan koulutusvastaaviin (KoVa). Tavoitteena koko piirin lyhyen historian ajan on ollut saada koulutettu KoVa jokaiseen lippukuntaan. Tämä on iso yhteinen tehtävä mutta ei mikään ”mission impossible”.

Lippukunnan koulutusvastaava on omassa lippukunnassaan koulutuksen asiantuntija. Minkäänlaista kaikkitietävyyttä ei kuitenkaan odoteta. Tehtävään evästykseksi KoVa:lle tarjotaan koulutus ja myöhemminkin erilaisia tilanteita saada lisäeväitä. Näitä tarjoillaan piirin koulutusryhmän järjestämissä koulutuksissa ja muissa tapahtumissa. Tietoa tulee myös paperilla ja sähköpostilla. Koulutettu ja aktiivinen KoVa on lippukunnalleen kullan arvoinen. Hän miettii johtajien kanssa näitten kouluttautumista eteenpäin. KoVa ohjaa koulutuksiin, hän osaa suositella uusia kursseja. KoVa on tärkeä tekijä lippukunnan toiminnan kehittämisessä ja ylläpitämisessä. Ja koulutettu johtajisto nostaa lippukunnan toiminnan tasoa ja se taas vie partiota eteenpäin.

Kevään aikana on suunniteltu ja otettu käyttöön piirin upea koulutusvastaavan pestimerkki. Sitä saa jokainen lippukunnan pestissä toimiva ja tehtävään koulutettu KoVa pitää partiopaidassaan. Merkki kertoo kantajansa tärkeästä tehtävästä.


Kova paikka?

Onko lippukunnassanne jo KoVa? Lippukunnanjohtaja KoVa:n pestissä ei ehkä ole se paras vaihtoehto, hänellähän on jo iso tehtävä hoidettavanaan. Toisaalta pestin yhdistäminen toiseen pestiin on parempi kuin ei KoVaa ollenkaan.

Jos sinä olet lippukuntasi koulutusvastaava, varmistathan, että jäsenrekisteriohjelma Polkuun on tämä pesti sinun kohdallesi merkitty ja tieto on välitetty myös Vaasan toimipaikkaan. Jos taas lippukunnastanne puuttuu koulutusvastaava, vilkaise peiliin. Näkyvätkö siellä kenties lippukuntasi tulevan KoVa:n kasvot? Onko hän etsimämme tärkeä lenkki partion kehittämisessä?

Aake

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Jätä kommenttisi ja osallistu keskusteluun!