keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Sano kyllä vuosiselosteen täyttämiselle!

Vuosiseloste, tuo lippukunnan vuoden kokoava kyselylomake, jonka täyttöohjeet otetaan riemulla tai kauhulla esiin vuoden viimeisimmästä lippukuntapostista. Onko vuosiselosteella jotain väliä? Minne täytetyt tiedot päätyvät? Ottaako joku ne muka vakavissaan?

Itse en ole kertaakaan täyttänyt lomaketta, mutta muistan lippukunnanjohtajan tekstiviestit tammikuussa, kun hän kyselee leirien osallistujamääriä ja ryhmän kokoa. Meidän lippukunnassa taitaa auttaa lomakkeen täytössä, kun ryhmien johtajat lähettävät taitomerkkiraportit sekä toimintasuunnitelmat lippukunnanjohtajalle ja jokaisesta ryhmän retkestä on ilmoitettava. Edellisen vuoden kalenterikin auttaa paljon täyttäessä, jos sinne on merkinnyt edes tapahtumien päivämääriä.

Vastaaminen on tärkeää

Vuosiseloste on oikeastaan kaikkein paras väylä suomalaisen partion tilastojen keräämiseen, sillä toimintahan tapahtuu lippukunnissa.

Vuosiselosteesta lippukunta, piiri ja keskusjärjestö saavat arvokasta tietoa. Lippukunta voi käyttää vuosiselosteen tietoja sellaisenaan, kun toimintaa raportoidaan kunnalle tai seurakunnalle. Keväällä lippukunnat saavat lippukuntakortin, jossa on yhteenvetona tiedot lippukunnan tilasta. Sitä on helppo käyttää apuna, kun mietitään, mitä osa-alueita tulisi kehittää. Lippukuntakortit kannattaa säilyttää, sillä niistä näkee helposti kehityksen vuodesta toiseen.

Vuosiselosteen tietojen perusteella piiri pystyy löytämään ne paikat, joissa lippukunnat kaipaavat piirin tukea. Näin osataan kehittää piirin toimintaa entistä enemmän lippukuntia palvelevaksi. Vuoden 2012 alkupuolella alkava Pohjanmaan Partiolaiset ry:n KASVU-projekti kaipaa kovasti vuosiselosteen tietoja. Jäsenmäärä on yksi kasvun mittari, mutta vuosiselosteen avulla voimme tutkia partiotoiminnan laatua.

Keskusjärjestö kehittää vuosiselosteen pohjalta esimerkiksi partio-ohjelmaa, koulutusjärjestelmäänsä sekä materiaalejaan: esimerkiksi tänä vuonna kysellään Join in Jamboree -paketista sekä Woomal-pelistä. Vuosiseloste on paikka vaikuttaa!

Vastaaminen kannattaa

Vuoden 2010 vuosiselosteen täytti Pohjanmaan Partiolaisten lippukunnista vain hieman yli puolet (56 %), kun valtakunnallisesti tarkasteltuna vuosiselosteen täytti 78 % lippukunnista. Piirin ja keskusjärjestön mahdollisuudet suunnitella tulevaa lippukuntien tarpeiden mukaan ovat melko ohuet, kun tietoa ei lippukunnista saada kattavasti.

Pohjanmaan Partiolaisten piirihallitus haluaakin tänä vuonna kannustaa lippukuntia vastaamaan. Ne piirin lippukunnista, jotka vastaavat vuosiselosteeseen määräaikaan mennessä, osallistuvat Lapualla kevätkokouksessa 24.3. järjestettävään arvontaan. Arvonnan pääpalkintona on retkeilyvälinesetti: retkeilylaavu, retkikeitin ja kirves.

Voisiko meillä olla tavoitteena nyt se, että jokainen meistä kysyisi, onko vuosiseloste omassa lippukunnassa jo täytetty? Jos olet lippukunnanjohtaja, niin pystyisitkö nappaamaan jostain hetkisen aikaa tai sitten delegoisitko asian eteenpäin? Tai jos olet muu johtaja, niin auttaisitko omalta osaltasi vuosiselosteen täyttämisessä?

Vastaamisaika päättyy 22.1. Lisätietoja vuosiselosteesta löytyy SP:n sivuilla. Muistakaa, että vastaamalla vaikutatte! Lisäksi älkää pilatko mahdollisuuttanne saada mahtavaa arpajaispalkintoa. Uusien välineiden kanssa on kiva lähteä retkelle!

Satu

PS. Onko teillä hyväksi koettuja vinkkejä vuosiselosteen täyttämiseen? Niitä voi kertoa kommenteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Jätä kommenttisi ja osallistu keskusteluun!