lauantai 10. maaliskuuta 2012

Partion sisin?

Mitä partio on? Miksi Sinä olet partiolainen? Päättelen, että jos olet piirihallituksemme blogia päätynyt lukemaan, jokin mielikuva ainakin sinulla partiosta jo on…


Itse olen joutunut lähiaikoina vaikean tehtävän eteen: kuinka selittää partio siitä tietämättömille? Tai no, tokihan melkein jokainen jotain tietää, suunnistuksen, solmujen teon, partiopuvun ja Aku Ankan sudenpennut. Mutta itse ainakin ajattelen nuo seikat melko epätarkoiksi mielikuviksi partiosta.


Hämmennystä ja huvittuneisuuttakin on näissä partioharrastustani ihmettelevissä tyypeissä herättänyt ainakin partiopuku ja –merkit, erilaiset tavat ja perinteet ja moni muu, itselle niin selkeä asia. Olen saanut kuulla harrastavani ”leikkimistä”, ”hippeilyä” ja ”pelleilyä”. Ohhoh, melkoista! Itselle ei ainakaan nuo termit
tule ensimmäisenä mieleen! Ei neljän tunnin piirihallituksen kokous puhelimitse kovin leikkimiseltä tunnu, tai partio-ohjelman järjestäminen nuoremmille mitään pelleilyä ole.


Mutta miten selittää kaikki se mitä partio on ja miksi vielä aikuisenakin tästä nautin? Miten selittää se yhtenäisyys jota partiolaisten kesken koemme, ne kokemukset ja fiilikset joita leireiltä kannamme rinkassa kotiin, kaikki ne ystävät ja sielunkumppanuudet joita partiossa syntyy? Tai jopa ne itkut, väsymykset sekä kiukut, joita vaikkapa leirikeittiön nurkassa tai vaellustauolla päästämme ulos ja joista kuitenkin nousemme ja päätämme jaksaa taas!


Partio on tunteita, tekemistä, toimintaa, vastuuta, hauskuutta, turhautumista, oppimista, voitonfiilistä, kokemuksia, ystäviä, yhtenäisyyttä, onnistumisia ja epäonnistumisia, kansainvälisyyttä, ihmisyyttä, luontoa, taitoja ja niin edelleen... Lista on loputon! Mutta miten siis tiivistää partio ja saada sen kokonaisuus muutamaan sanaan? Niin että kaikki se, minkä vuoksi olemme partiolaisia ja ylpeitä siitä, tulisi selkeästi ilmi? Jo paljon puhutun kasvamisemme kannalta olisi mahtavaa keksiä tiivistys partiolle. Millä selittää partion ulkopuoliselle ystävälle, miksi juuri hänen kannattaa tulla mukaan? Mikä on partion, partiolaisuuden ja kaiken tämän ydin? Tai mikä sen tulisi olla, mitä meidän tulisi tehdä ja miten toimia, jotta partiotoiminta olisi laadukasta, kivaa ja yksinkertaisesti parasta?


Haastankin nyt jokaisen tämän kirjoituksen lukeneen kirjoittamaan kommenttiboksiin kolme sanaa, joilla itse kuvailisi partiota. Mitä se on, tai mitä sen tulisi olla?


Itse valitsisin ystävät, kokemukset ja toimeen tarttumisen. Ehkä.


Pohdiskelevin terkuin,


Päivi

4 kommenttia:

 1. Mahdollisuus, yhtenäisyys ja vastuullisuus.

  VastaaPoista
 2. Yhteisöllisyys, monipuolisuus ja kasvattava.

  VastaaPoista
 3. Partio on seikkailua, yhteistyötä ja jatkuvaa kehittymistä.

  VastaaPoista
 4. Vastuu, itsensä voittaminen ja elämyksellisyys

  VastaaPoista

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Jätä kommenttisi ja osallistu keskusteluun!