perjantai 28. helmikuuta 2014

Tämä on mainos tai jotain sellaista ainakin

Tervehdys!

Mihin tarvitaan partiopiiriä? Mitä järkeä on käyttää partiossa aikaa paperien pyörittämiseen? Eikö olisi hyödyllisempää, kun piirihallituksen jäsenet johtaisivat sudenpentulaumoja tai lippukuntia? En tiedä, esitetäänkö näitä kysymyksiä kovinkaan laajasti. Itse kyllä olen näitäkin joskus itseltäni kysynyt.

Partiopiirin tehtävä on yksinkertainen: se tukee lippukuntia. Kun se tukee lippukuntia hyvin, se on suoriutunut tehtävästään hyvin. Jos taas lippukunnat eivät saa siltä tukea, on suoriutumisessa parannettavaa. Piirin tukimuotoja lippukunnille ovat mm. aluetyö, ohjelma, koulutus ja viestintä.

Itse määrittelisin näiden tehtävät seuraavasti: aluetyö tukee lippukunnanjohtajia ja auttaa lippukuntia löytämään yhteistyön paikkoja. Ohjelma tukee lippukuntien jäseniä järjestämällä mitä erilaisimpia ohjelmatapahtumia, esim. kisoja ja erä- ja ensiaputaitojen oppimisen paikkoja. Koulutus tukee lippukuntia kouluttamalla johtajia johtamaan laumoja, joukkueita ja lippukuntaa. Viestinnän tuki tulee esim. piirin lehden, Pohjan Puhurin ja www-sivujen kautta.

Näiden lisäksi piirissä toimii talousryhmä, joka on pelkän numeroitten pyörittämisen sijaan laajenemassa laajasti piirin yhteiskuntasuhteitten hoitoon. Ja meillä on vielä piirin isojen projektien koordinointiin ja tukeen oma henkilönsä, jonka tehtävistä suurin tällä hetkellä on olla mukana talvileirin valmisteluissa. Ja totta kai piiri tukee myös työntekijöitten työpanoksen kautta, meillä on neljä toimistotyöntekijää omalta osaltaan täyttämässä piirin tehtävää – lippukuntien tukemista.

Itse olen joskus sanonut, että piirihallitus on parasta partiota aikuisille. Se ei ole fakta, se on oma mielipiteeni. Olen toiminut lippukunnassa melkein kaikissa johtajapesteissä paitsi en lippukunnan johtajana. Arvostan niitä pestejä ja olen aivan varma, että myös sieltä moni löytää sen parhaan aikuispartion pestinsä. Sille tosiasialle en voi mitään enkä haluakaan voida, että partio toimii ilman piiriä mutta partio ei toimi ilman lippukuntia. Mutta lippukunta ilman piirin tukea ei voi yhtä hyvin kuin lippukunta, joka saa piirin tukea. Mitä olisi partio ilman piirileirejä, johtajakursseja, pt-kisoja!

Tällä hetkellä Pohjanmaan Partiolaisten tuki lippukunnille on haastavassa tilanteessa. Meiltä puuttuu piirin varajohtaja. Minä piirinjohtajana en voi antaa täyttä panostani piirihallituksen työn tukemiseksi nykyisessä tilanteessa. Piirinjohtajille (siis piirin johtajalle ja varajohtajalle) on määritelty tietyt tehtävät, jotka olisi hyvä jakaa kahdelle. Niin partiossa kuin muutenkin elämässä moni asia tulee tehtyä yhdessä paremmin. Piirihallituksen jäsenillä on riittävästi omia tehtäviä, heille niitä ei voi pitkäksi aikaa sälyttää. Ja kahden johtajan käytännössä on sekin hyvä puoli, että silloin on joku, jonka kanssa keskustella asioista. Testata ajatuksiaan. Löytää uutta.

Tiedän, että on haastava ajatus tulla johtamaan laajaa piiriä. Ja vielä ihmisen kanssa, jota ei tunne. Tai, ehkä pahimmillaan, ihmisen kanssa, josta on saanut sellaisen käsityksen, että yhteistyö ei tule onnistumaan. On niitä helpompiakin tapoja saada itselleen pääkipu.

Niin, tässä pestissä on riskinsä. En voi taata, että homma sujuu loistavasti. Mutta sen voin luvata, että aion tehdä kaikkeni, että uusi varajohtaja pääsisi näkemään piirihallituksessa työskentelyn hienouden. Ja lupaan, että en ainakaan tahallani tee hänen pestiään vaikeammaksi kuin se onkaan.

Piirin varajohtajan pesti kestää tällä erää vuoden loppuun, tätä voisi siis kutsua ”tutustumistarjoukseksi”. Syyskokouksessa 2014 sitten valitaan molemmat johtajat vuosiksi 2015–2016.

Tule mukaan! Saat tukeni. Ja riippuen siitä, mikä oma tahtosi on, voin kertoa sinulle kaiken sen, mitä tiedän piirihallitustyöstä ja piirin johtamisesta. Jälkimmäisestä ei ole kovinkaan paljon kokemusta mutta saat senkin. Ja toivon, että sinäkin kerrot sen, mitä tiedät ja osaat. Uskon, että löydät tästä pestistä enemmän plussaa kuin miinusta. Piirinjohtaja ja piirin varajohtaja jakavat piirinjohtajien tehtävät. Et saa enempää taakkaa kuin jaksat kantaa! Lisäksi uskallan luvata pestiisi piirihallituksen ja piirin työntekijöiden tuen.

Piirihallitus on, kunhan Soppa saa opintonsa valmiiksi erittäin hyvässä iskussa. Meidän piirihallituksessamme on taitavat, motivoituneet ja kokeneet tekijät.

Ole yhteyksissä, se ei sido sinua mihinkään! Voit kommentoida, ottaa yhteyttä, kysyä lisäkysymyksiä monella eri tavalla. Esim.
Kaino toivomukseni on, että olen voinut olla tulevaan varajohtajaan yhteyksissä ennen kevätkokousta. Pakkoahan siihen ei ole, estraadille voi tulla vaikka kulisseista mutta se voi olla monella tapaa haastava tapa.


Piirin joh
varajo
on puo

Pestiin voit ilmoittautua osoitteeseen vaalitoimikunta@pohjanmaa.partio.fi.

Terveisin,
Antti ”Aake” Kerola,
piirinjohtajaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö kirjoitus ajatuksia? Jätä kommenttisi ja osallistu keskusteluun!